Lezing Japanse literatuur - Island Boekholt
24514
page-template-default,page,page-id-24514,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.1,vertical_menu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 

Lezing Japanse literatuur

Lezing Japanse literatuur van vóór Murakami bij Island Boekholt door Ivo Smits

Zondag 22 april, 15.30-17.30 uur

Wordt er gesproken over Japanse literatuur, dan valt onvermijdelijk de naam van Haruki Murakami, gedoodverfde kandidaat voor de Nobelprijs en onverbiddelijke bestsellerauteur van merendeels realistisch/surreële romans en verhalen. Een neveneffect van deze ongekende populariteit was dat de rest van de rijke Japanse literatuur de afgelopen decennia een beetje buiten beeld is gebleven. De laatste maanden is er echter een aantal nieuwe publicaties op de markt gekomen, een aantal grote Japanse auteurs ‘debuteren’ hiermee zelfs in ons taalgebied; misschien kunnen we zelfs spreken van een Japans ‘golfje’ in de letteren? Een ideale gelegenheid om Ivo Smits, Leids hoogleraar Letteren en culturen van Japan uit te nodigen om deze auteurs nader te belichten en een kader te geven voor al dit moois. In samenwerking met Schwob, de stichting die zich inzet om onbekende of in de vergetelheid geraakte boeken onder de aandacht te brengen.

Aan bod komen onder andere de auteurs: Junichiro Tanizaki, met de schitterende bloemlezing uit zijn werk, Brug der dromen; Junpei Gomikawa, Menselijke voorwaarden (semi-autobiografische oorlogsroman, zich afspelend in Mantsjoerije); Yasushi Inoue, Het Jachtgeweer (fijnzinnig gestileerde novelle over een overspelige relatie). Ongetwijfeld is er ook ruimte voor Sei Shōnagon, Het hoofdkussenboek (springlevend dagboek/’lijstjesboek’ van een 10e eeuwse hofdame) en de aartsvader van de moderne Japanse letterkunde Sōseki Natsume (bekendste roman Kokoro). En in welke traditie staat Murakami eigenlijk?

De lezing vindt plaats in de boekhandel Island Boekholt; de toegangsprijs bedraagt 5 euro (inclusief koffie, en een drankje na de lezing). Het aantal plaatsen is beperkt.

Island Boekholt

Westerstraat 15

1015 LT Amsterdam

020 – 638 92 52

islandboekholt@gmail.com